Benvinguts al meu Blog >......Desitjo que us agradi !!!Deixa'm un missatge>enricc38@hotmail.com----

DICCIONARI FLIXANCO ( blog d'Eva)

dilluns, 30 de novembre de 2009

Flix a 30 minuts


Fa mesos que companys meus em van dir que tenien una entrevista amb uns periodistes, per un programa de Tv3, 30 minuts, on els entrevistarien i parlarien de la Fàbrica i el poble. Va ser quan estavem amb el tema del Ero i van aprofitar per a parlar-ne. L'entrevista va ser llarga i és va repetir mesos després. Van parlar de moltes coses i entre elles i de passada del tema dels fangs del riu.
Pel poble, també van entrevistar a moltes persones i a altres fins i tot van anar a casa seva per a entrevistar-los. Les preguntes? moltes i variades. I al final....alguna sobre el riu.
Desprès de ja ni recordar l'existència d'aquest rpograma i aquestes entrevistes, em diuen que diumenge a les 22h, sortirà Flix per la tele. La persona que m'ho diu, em ratifica que és parlarà del poble de Flix, de la seva gent i de les seves coses. Fins i tot em diu que surtirà l'orfeó de Flix cantant i els caramellaires. O sigui, un reportatge extens del nostre poble.

A les 22h, desprès d'haver vist el partit Barça- Madrid, ja feia 20 minuts que estava pegat davant del televisor i em constava que la meva mare i els meus germans també hi estaven, perquè ho haviem comentat. Fins i tot la mama, em va trucar prguntant-me: te'n recordes, no? ( i és que sóc una mica despistat i ella sabia que ho volia veure).
A punt de començar, la Joa, també clavada al sofar, a primera fila, va fer les últimes trucades a la família de la Riera de Gaià, per dir-lis que Flix sortia a la tele i que ho miressin.
Total, tots pendents del reportatge que Tv3 emitia dins de breus minuts.

Be, podria dir sense paraules, però llastimosament no va ser així. Les ganes de veure-ho, el neguit de que el teu poble estimat surti per la tele d'una vegada per totes amb entrevistes reals i del poble, va passar a convertir-se en indignació i ràbia.
No van parlar del potencial que Flix té com a poble, no van sortir les entrevistes fetes a la gent on parlaven de tot i obertament. No, va ser un tema monogràfic: Flix i la contaminació de la Fàbrica.
A més, parlaven de coses que no són certes. Barrejaven temes que no tenen res a veure uns amb els altres i la conclusió que donaven de tot, va ser que Flix és un poble malalt.

Senyors de Tv3 i periodistes, que us hem fet el poble de Flix? perquè sol sabeu parlar de les poques coses dolentes que tenim i us oblideu de totes les coses bones de les que gaudim? encara no ens heu fet prou mal?
Era una bona oportunitat per fer-nos pujar una mica el valor que tenim fora vila i no ha estat així. Flix és un poble malalt, però per la manca de feina. En un tres i no res ens han plegat dues empreses que donaven feina a molta gent jove i estem patint un Ero a la Fàbrica.
Però no som un poble malalt i contaminat. Que hi han residus tòxics al riu? doncs el que han de fer és treure'ls d'una vegada i deixar-se de parlar i de criticar al poble. Hi han molts rius a catalunya i a la resta d'Espanya contaminats i no se sent parlar d'ells. No és dediquen a fer reportatges i reportatges d'ells fins afonar al poble. I és que si algú tenia la intenció d'invertir al nostre poble, aquest reportatge l'ajudarà a no fer-ho.

Senyors de TV3 , oblideus de Flix si us plau, sino és per parlar de nosaltres sense ser sensasionalistes i dient la veritat, però sencera.

La notícia és a molts blogs Flixancos:

Salutacions a tothom!18 comentaris:

eva_yam ha dit...

eisssssss molt bona aquesta reflexió!!és podia dir de moltes formes però aquesta l'has clavat!!

felicitats per l'article!!

P.D.:avui entenc més perquè em vaig fer la teva fan al flixbook!! jejejejeje

you are the best!!

Reyes ha dit...

Enric, sense ofendre, saps que són els reportatges de --->30 minuts<---?

Aquest reportatge de 30 minuts anava sobre LA FÀBRICA, no sobre Flix.

En cap moment han criticat al poble, solsament han enumerat uns fets que són tristos i que patim al poble, i que hauriem de saber veure deixant de banda el nostre orgull Ercrosenc.

Sobre el que dius dels residus: Per què ha de callar TV3? Que hi pinta? Són ells l'administració? Es que no poden informar sobre els fets que han portat a l'actual situació de la fàbrica (recordem que el protocol de Kyoto és molt més exigent en qüestions de producció i això afecta a la rendabilitat)

I ara ve la pregunta clau: Que passaria si la gent de Flix fotés pressió i ocupés l'ajuntament en senyal de protesta (per dir alguna cosa)? Segurament no tardarien tant en treure els residus del riu, però com sempre delegem el nostre poder en els polítics que no han sabut fotre pressió durant anys.

I ja n'hi ha prou de comparar-se amb altres llocs. Sí, hi ha molts rius contaminats i molts pobles contaminats. I que? Li treu importància això a que el nostre sigui un poble on respirem "merda" que ens tendeix a tenir X malalties i on tenim un riu fastigós?

Aquest posat infantil de "Ha sigut ell!" o "Per què a ell no li dius res?" ja cansa.

Personalment trobo que aquest documental s'ha quedat light amb tot el que respecta a la fàbrica, podria haver estat pitjor, però es que senyors i senyores: són 30 minuts.

Jesús Escribano ha dit...

No Enric, que no se olviden, pero que cuenten toda la verdad, no sólo lo que les interesa.
Que yo que sólo escribo en un blog tenga muchas veces dudas sobre lo que he de poner para intentar ser lo más objetivo posible y que ellos que son profesionales no lo hagan me parece imperdonable, pero corregible.
Cuando suceden estas cosas en referencia a una persona se les puede denunciar y forzar una rectificación, cuando ocurre con un pueblo estamos indefensos.
Y voy a procurar no escribir más sobre el tema porque veo que cada vez se me está yendo más la olla y el sentimiento de mala leche aumenta proporcionalmente.
Un saludo,
Jesús

enric ha dit...

Hola Reyes!
En primer lloc gràcies per entrar al meu blog i deixar-me un comentari. Contestant a la teva pregunta, sí que sé el que són els reportatges de 30 minuts. Els he vist molts cops.
El reportatge anava sobre la Fàbrica, si però en relació amb el poble de Flix. Dir-te que es van fer moltes entrevistes a gent del poble i moltes d’elles van durar fins i tot tres hores de conversa i de gravació. I solament van treure en conclusió que Flix és un poble malalt. A mi no em molesta que diguin el que passa però que diguin la veritat sencera i real. No veritats a mitges com han fet fins ara. En cap moment he dit que Tv3 hagi de callar, sinó parlar en propietat. Però crec que en el moment en el que ens trobem, no ens convé gens ni mica tornar a estar al punt de mira de tothom. I no parlo de la Fàbrica, sinó del poble de Flix. Si volem tindre turisme, que inverteixen les empreses o qualsevol altra mena de feina, no ens fa cap favor que segueixin parlant de nosaltres com un poble contaminat i malalt. I més que res perquè no és cert.
Els residus al riu hi són i ja ho van parlar i remenar durant molt de temps. Ara solament manca que d’una vegada els treguin i ja esta. Però que ens deixin tranquils d’una vegada.
I jo no m’estic comparant amb cap altre lloc, solament vull dir que n’estic cansat de que un mateix fet, es tracta de manera diferent si es produeix a Barcelona que si es produeix a un poble perdut de la ma de Deu, que es diu Flix. Parlo de que no es tracta d’igual forma un bidó net i polit que es troba aprop de Tortosa, però que porta l’anagrama de Electroquimica de Flix, que un parell de bidons d’oli, amb oli usat però amb marca Cepsa. El primer va necessitar d’un desplegament dels mossos, de la policia local i del cos de bombers acordonant la zona per descobrir al final que es tractava d’un bidó net, que estava en un embarcador d’un club nàutic. En el segon cas, solament es va necessitar la presencia de la brigada de neteja, per retirar-los.
M’indigna veure com qualsevol cosa relacionada amb Flix té un tractament totalment diferent que amb la resta de l’estat . I no pas per un sentiment d’orgull Ercrosenc, com tu dius sinó per un sentiment d’orgull Flixanco i perquè ja ni ha prou de parlar solament de les coses dolentes que tenim, perquè això solament ens servirà per enfonsar el nostre poble. Tenim moltes coses bones i boniques, però això no és noticia.

Joaquim Bonaventura i Ayats ha dit...

doncs vaig veure el reportatge i vaig quedar bastant preocupat. No conec Flix, només d'haver-hi passat un parell de cops, alguna vegada en tren, per tant no tinc cap opinió ni bona ni dolenta sobre el poble. Suposo que passa com a tot arreu.

Crec que vivim en un país on hi predomina la deixadesa i així ens va. Flix ens representa una mica a tots. I suposo que sap greu.
Salutacions des de Girona

eva_yam ha dit...

estaria molt bé que tots nosaltres que donem la nostra opinió sobre aquest tema, enviessim una queixa al progrmaa de 30 minuts!

anima't!!!!
http://www.tv3.cat/30minuts/contacta.htm

Reyes ha dit...

Enric, pel que jo sé Flix sí és un poble malalt. No fan falta gaires estudis per a donar-se'n compte. (Tot i que se n'ha fet algun, n'hi ha un que parla de nombre d'aborts elevat)

Només fa falta respirar de valent una nit d'estiu, o fer un estudi sobre les partícules volàtils al aire (que se n'han fet), veure l'iniciativa del jovent o les ganes de lluitar del poble per veure que sí, que som un poble malalt en cos, ànima, aire i aigua.

enric ha dit...

Reyes, és la teva opinió però no la comparteixo de cap de les maneres. No considero que Flix estigui malalt de cap manera i molt menys que la gent jove i menys jove no tingui ganes de lluitar. Et recordo que Flix és un poble amb moltes entitats esportives, amb molts esportistes federats, moltes associacions sense ànim de lucre i amb molta vida de totes les maneres.
Dir que Flix esta malalt a tots els nivells crec que no es cert.
Salutacions!

Unknown ha dit...

Enric, coincidim amb tu , i quan dic coincidim ho dic per tots tres de casa.

Despres del reportatge , que varem veure al 3/24 l'endemà (dilluns), ens va quedar la cara de preocupació , però despreès d'espolsar-la vam pensar com JAume i com tu , això està orientat a mostrar no sols un problema concret i greu , sino pintar que tot està podrit al nostre poble.

ELs autors/es d'aquest espai no han vist més que el volien veure .

Ja s'ho faran !

Anònim ha dit...

Però bonaventura-ayats la deixadesa de qui?
Dolors

enric ha dit...

Gràcies Ramón a tots tres. Com pots veure la majoria estem indignats!
Salutacions!

Reyes ha dit...

Enric, en el moment en que la gent només s'ha mogut quan ha tingut la merda al coll (merda que s'han provocat ells mateixos per la seva passivitat) tot i que hi havia projectes engegats per canviar les coses que van ser ignorats per la població podem parlar de que sí: Flix és un poble malalt i passiu.

En el moment en que tenim un elevat nombre de aborts i càncers i respirem clor i altres matèries volàtils i NINGÚ diu res, i inclús la gent s'enfada si ho critiques: Sí, Flix és un poble malalt.

En el moment en que tenim una fàbrica altament contaminant i antiquada i ni els i les treballadores ni el poble s'han mogut per a que es modernitzés i no arribés a aquests extrems: Sí, Flix és un poble malalt.

En el moment en que l'oferta educativa i de lleure és resumeix en veure el fútbol a base d'insults o passar la tarda al bar: Sí, tenim un problema

En el moment en que el Fútbol és capaç de buidar l'estació de trens a les 19.00 i no és capaç de plenar-la en una concentració per a que no ens prenguin els trens i en defensa d'un ferrocarril de qualitat: Sí tenim un problema.


Sí, Flix té una tradició associacionista, però aquesta no ha fet prou xarxa ni ha aconseguit que la majoria de la gent s'impliqui més enllà d'un hobbie en concret de tant en quan, és molt arcaica. La democràcia cultural, per mitjà de l'associacionisme, ha d'aconseguir provocar un sentit de motivació, engega de projectes, xarxa,...

I hem de donar gràcies que amb tot i això hi hagui associacions motivades per a gent que vol animar el seu poble. (Que són 4 gats)

A Flix passem de tot això, per que som més guays i mai tenim problemes, els problemes els tenen els altres! /ironic mode=OFF

Sempre podem pegar la culpa a TV3 i a l'ajuntament asseguts a la cadira de casa i justificar-nos dient que anem a manifestacions. Si es que sempre nosaltres som bons bons, i ells dolents dolentots.

Reyes ha dit...

A Flix no som ambiciosos, ni volem el millor per tot el poble, som molt impulsius i no parem a reflexionar. Això ens ha provocat que sempre haguem acceptat els bossins que ens donaven fins que tot això ha explotat.

Volem treball, sí, tothom ho vol. Però volem treballar en una fàbrica amb mesures de seguretat de qualitat i poc contaminant o volem treballar en una fàbrica fastigosa, amb continus escaps de clor, on les mesures de seguretat es pasen pel forro?

Hi ha cops que la gent és massa simplista, i tria només treball.

Doncs això, no som ambiciosos.

Al maig del 68 deien: Seamos realistas, pidamos lo imposible.

I així és com es mouen les coses i s'obté lo millor per a tots, demanant sempre molt més del que volem, així aconseguirem lo millor possible.

enric ha dit...

Be Reyes, és la teva opinió i aquí queda. Evidentment, no la comparteixo en cap punt, però la respecto.
Salutacions!

Joaquim Bonaventura i Ayats ha dit...

resposta a anònim; la deixadesa és general en aquest país. Només cal veure quan arreglem una carretera, té aspecte de nova durant unes setmanes, després ja tot sembla vell i deixat. La deixadesa de Flix en la recuperació de l'espai que està contaminat n'és un altre exemple. Greu, però de l'estil molt català. Com a ciutadans hem d'exigir als nostres polítics una mica més de categoria. En fi, potser m'explico malament,...
Salutacions i felicitats pel bloc i perquè tothom hi pot dir la seva.

enric ha dit...

Gràcies Bonaventura per la teva aclaració i pel teu comentari.

Anònim ha dit...

Saps què passa? que el tema del reportatge es titula La fàbrica de Flix, no mireu que bonic el poble de Flix, no siguis tan hipòcrita dient que no han dit coses bon iques del teu poble, quan el problema que la fàbrica ha comportat és bastant gran, i si et contestu ara és perquè sóc estudiant universitària i m'han encomanat un treball sobre la fàbrica de Flix així que imagine't quanta gent ho haurà vist aquest reportatge, no gaire, pensa una mica més en l'importància que té parlar dels problemes que comencen en un lloc (Flix) i que poden afectar a molts més llocs, pobles, ciutats i poblacions per a què no es tornin a repetir mai més.

enric ha dit...

Hola anonim! no em considero gens hipocrita quan he escrit tot el que he escrit basat en una realitat i en uns fets que han succeit, pero crec que tu parles amb molta ignorancia i des de la llunyania. Que es va contaminar el riu, tots ho sabem, de igual que es van contaminar la majoria de rius d,espanya, fruit d,una politica mediambiental practicament nula. Que no es tornara a repetir, esta clar i fa molts anys que la politica de l,empresa es avocament 0. Anys enrera, a les llars, les piles es llan¢aven a la brossa i avui en dia, gracies a una bona educacio ecologica les reciclem. El que ara es un crimen ecologic, abans era un fet normal i natural. Pero la meva indignacio, venia perque com a convilata, ens van vendre una historia de que el programa anava sobbre Flix i les seves costums. Molts dels entrevistats els hi van deixar clar que si el tema anava sobre el riu, no en volien parlar, perque aquest tema va estar tractat mesos i mesos pels mitjans de comunicacio i ja n,estavem cansats de remenar la merda. El resultat, va ser un monografic sobre el riu i els residus toxics deixant clar que Flix es un poble malalt, cosa que no es gens certa. Pel que veig i entenc , el treball que t,han encomanat, es sobre els residus i no sobre la fabrica. La fabrica porta en funcionament mes de 100anys i en aquest temps ha fet moltes coses i no sol de dolentes. Be, i si el treball es sobre la historia de la fabrica, et puc ajudar si m,escrius al meu mail, pero aixo si, no de manera anonima.
Salutacions.

Les meves fotos !!!

enricc

enricc
Les meves nenes !!!