Benvinguts al meu Blog >......Desitjo que us agradi !!!Deixa'm un missatge>enricc38@hotmail.com----

DICCIONARI FLIXANCO ( blog d'Eva)

dimecres, 23 de desembre del 2009

Resposta a la queixa.


Fa uns dies, desprès del polèmic reportatge de 30 minuts, vaig enviar varies queixes tant a Tv3 com al programa mateix i també al defensor de l'audiència. La carta que els hi vaig enviar, va ser la que vaig posar al blog. Avui he rebut la resposta del Defensor de l'audiencia i la penjo per qui la vulgui llegir.
Salutacions!!

Benvolgut Sr. Cervelló,

En primer lloc, moltes gràcies per fer-nos arribar la seva queixa. Com a Defensor de l’Audiència de la CCMA he repassat el documental al qual fa referència.

El documental titulat “La fàbrica” és una producció de Televisió de Catalunya en col·laboració amb la productora La Quimera i sota la direcció de l’equip de “30 minuts”.

Tal com explica el Sr. Eduard Sanjuan, director de “30 minuts”, en la introducció del reportatge, cinc anys després de fer-se pública l’existència de 700.000 tones de sediments tòxics al pantà de Flix procedents de la química Ercros, el programa “30 minuts” entra al poble i, per primer cop, a la fàbrica, en un moment en què es debat el tancament o la continuïtat d’una indústria que durant més de 100 anys ha donat menjar a generacions senceres de flixancos. El reportatge, a més, reflecteix en part la inquietud generada pels darrers expedients de regulació, que afecten molts treballadors. En el reportatge hi apareixen testimonis molt diversos, fins a 16, entre els quals hi ha treballadors, extreballadors i directius de l’empresa, alcaldes, un historiador i diversos científics especialistes.

El treball, en consonància amb l’estil i la manera de fer del programa, presenta una gamma molt àmplia respecte al tema tractat, que, segons s’anuncia al començament, és el de la relació de Flix amb la factoria Ercros. Treballadors i jubilats, l’historiador local, així com els alcaldes aporten la seva visió de la relació dels flixancos amb la fàbrica. Un dels temes que hi apareix és el de la contaminació del pantà a causa dels abocaments que s’hi han anat fent durant aquests anys. Aquest punt és tractat amb les aportacions de destacats científics i representants de l’Administració i la Justícia, que expliquen quines són les mesures a prendre, les possibles solucions i també els riscos per a la salut humana i l’ecosistema. El treball compta també amb imatges d’arxiu, que, juntament amb els testimonis, ajuden a entendre el profund lligam – fins i tot sentimental, com assenyala més d’un dels testimonis- existent entre els veïns i la fàbrica.

El context d’emissió és el del programa “30 minuts”, un espai informatiu que durant els seus 25 d’anys de vida ha obtingut un gran nombre de reconeixements i s’ha caracteritzat pels treballs on ha plantejat temes sovint polèmics i des d’on s’han denunciat moltes situacions que, en molts casos, han entrat en vies de solució després de fer-se públiques a través de la seva emissió dins l’espai.

En la seva queixa manifesta que, amb il·lusió, esperava un reportatge extens sobre el poble amb una visió panoràmica que inclogués altres realitats de Flix més enllà de la relació amb la fàbrica. Tal com comenta, la presència dels equips del programa, les hores passades al poble i les entrevistes portades a terme és probable que hagin estat les causants d’aquesta expectativa. De fet, el sistema de treball requereix aquesta presència per poder dur a terme l’espai. Cal entendre, però, que a causa del temps d’emissió de què disposa el programa, el reportatge ha de ser necessàriament incomplet i no pot encabir les diverses realitats –algunes d’elles molt engrescadores- existents a la localitat. D’altra banda, el programa no es va presentar en cap moment com una visió panoràmica i exhaustiva de Flix, sinó que es va concretar en la relació del poble amb la fàbrica.

El marc d’emissió del reportatge, el programa “30 minuts”, en els seus continguts presenta informacions d’interès i, en molts casos, de denúncia. En ocasions, les situacions presentades són polèmiques o fins i tot desagradables, però donar a conèixer realitats és una de les obligacions dels programes d’aquestes característiques. El reportatge va presentar una problemàtica existent a la qual les autoritats encara no han donat la resposta que s’esperava malgrat les promeses fetes –pel que fa als residus del fons del pantà- i l’altra que s’ha obert amb la crisi econòmica i les seves conseqüències. Sovint l’emissió d’aquests reportatges té com a conseqüència una resposta per part dels responsables de donar solucions. Tant de bo en aquest cas també sigui així i els flixancos en surtin beneficiats. Cal afegir que el programa va ser elaborat des del rigor, amb presència de múltiples veus, i en cap moment es va fer cap afirmació desqualificadora ni irrespectuosa envers Flix o els seus habitants.

He repassat els arxius de Televisió de Catalunya per comprovar si s’havien abordat altres informacions relatives a Flix i que no tinguessin com a contingut principal fets relacionats amb la fàbrica. Hi ha hagut reportatges que han mostrat el valor paisatgístic de la localitat, com és el cas de “Camins d’aigua”, connexions amb la festa major, que se celebra el mes d’agost, la participació dels alumnes del CEP Enric Grau Fontseré en un concurs de domini de la llengua anglesa o informacions sobre l’alliberament de cigonyes a la Reserva Natural de Sebes, en la qual, i per iniciativa de Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge, en col·laboració amb els veïns de la localitat, es van plantar més de mil arbres l’any 2008. Aquestes són algunes de les ocasions en què Flix ha estat present als mitjans de la CCMA més enllà de la problemàtica ambiental derivada dels abocaments de residus i estic convençut que n’hi haurà més, evidentment, en els contextos més adequats.

Altre cop li agraeixo la queixa que ens ha fet arribar i que, per descomptat, s’ha posat en coneixement dels responsables i l’equip del programa “30 minuts” per tal que tinguin en compte les seves interessants aportacions.

Esperant que aquestes explicacions siguin del seu interès, quedo a la seva disposició.

Cordialment,

Defensor de l’Audiència.

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

1 comentari:

Jesús Escribano ha dit...

Por lo menos has obtenido una mejor respuesta que la que le dio la productora del reportaje a Gloria Forcades.

Les meves fotos !!!

enricc

enricc
Les meves nenes !!!